Karizma

rrrrrrKarizma

 Latince bir kelime olan  “karizma”, bir kimsede olduğu kabul edilen fevkalâde ve arkasındaki kitleleri sürükleyici mâhiyetteki güç manasındadır.

Günlük konuşmalarda, daha çok da gençler arasında bir tâbir olarak, “karizma yapmak”, bazen da alaycı bir tavırla, “Adam safi karizma” gibi terkipleri de olan karizma mefhûmu, daha çok liderlik kavramı ile birlikte kullanılmaktadır.

“Karizmatik liderlik”ten ilk söz eden, İsviçreli Jurg Weber olmuştur.Weber, 1947 yılında karizmatik liderlerin sıradan insanlardan ayrı olarak, Allah vergisi farklılık, üstün güç, evsaf, keyfiyet ve mâhiyetlere sahip olduğunu söylemiştir.Bu târif daha sonra birçok ilim adamı tarafından incelenmiş ve araştırma mevzuu olmuştur.

Conger ve Kanungo, uzun yıllar karizma mevzuunda çalışmış ve bu husustaki hipotezleri (varsayımları) ilmî araştırmalarla incelemişlerdir.

Karizmatik insanların davranışları sekiz ayrı cihetten incelenmiştir.Araştırma neticesinde bu hususiyetler, en kuvvetliden en zayıfa doğru şöyle sıralanmıştır:

  1. Alışılmamış davranışlar göstermek,
  2. Şahsen risk alabilmek
  3. Geleceğe dönük vizyon sahibi olmak,
  4. Kendilerini takip eden, arkalarından giden insanların ihtiyaçlarına karşı hassas (duyarlı) olmak,
  5.  Köklü değişim için harekete geçmek,
  6. Şartları gerçekçi olarak değerlendirmek,
  7. Kendini güçlü bir şekilde ifade etmek,
  8. Statükoyu (mevcut hâli-vaziyeti) değiştirmek için mücadele etmek.

Görüldüğü üzere karizmatik hususiyetler taşımak, insanların sadece dış görünüşleri ve topluluk önünde tesirli konuşmalarıyla sınırlı değil.(Kaynak: Prof.Dr.Acar Baltaş, Değişimin İçinden Geleceğe Doğru Ekip Çalışması ve Liderlik, s.133-134)

Karizma ismini ‘içeriğiyle birlikte’ taşıma gayesi ile Karizma Danışmanlık  adıyla 2000 yılında kurulan firmamız 24 yıldır hâlâ ilk günkü heyecan ile siz değerli müşterilerine hizmet vermektedir.